BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, July 14, 2010

SuatuMasa
Suatu masa tentang satu perjalanan kehidupan. Kehidupan manusia yang penuh dengan liku-liku serta onak dan ranjau. Dikelilingi pelbagai pengalaman bersama rakan-rakan dan juga orang-orang tersayang. Kehidupan manusia yang penuh dengan kisah suka duka,dendam,cinta dan persahabatan lalu melahirkan kebangkitan dengan satu pegangan untuk terus berdiri dan melangkah tanpa menoleh kebelakang............Jatuh Tak Rebah....


HASRAT & CITA-CITA


Di Perjalanan

Lurah Yang Berliku

Aku Rasa Keresahan

Aku Kerunsingan

Jalan Meniti

Walaupun Berduri

Tetapku Tabahkan Hati

Tetap Kuharungi

Mengapakah Ini

Harusku Tempuhi

Demi Hasrat Cita

Kuteruskan Jua

Kini Aku Pun Mengerti Segalanya

Cahaya Yang Ku Ingini

Di sana

Akan Ku Genggam

Cita-Cita Yang Membara

Naluri

Yang Sehangat Sinar Mentari

Takkan Ku Lepas

Tak Mungkin Aku Campakkan

Nilai Suci

Kedamaian Ada Di sana…

Lautan Kan Kurenangi

Ke Hujungnya

Agar Hasrat Ku Kecapi

Cita-Cita

Akan Ku Genggam

Cita-Cita Yang Membara

Naluri

Yang Sehangat Sinar Mentari

Takkan Ku Lepas

Tak Mungkin Aku Campakkan

Nilai Suci

Kedamaian Ada Di sanaDia kata...kalau berani ...upload....ok...mesti la berani....

SEMALU PUN TAU MALU, INIKAN PULA WANITA

...

Pada suatu hari, Rasulullah s.a.w berjalan-jalan bersama puteri


baginda, Saidatina Fatimah r.a. Setibanya mereka berdua di


bawah sebatang pohon tamar, Fatimah terpijak pohon semalu,


kakinya berdarah lalu mengadu kesakitan.Fatimah mengatakan kepada bapanya apalah gunanya pohon semalu


itu berada di situ dengan nada yang sedikit marah. Rasulullah


dengan tenang berkata kepada puteri kesayangannya itu


bahawasanya pohon semalu itu amat berkait rapat dengan wanita.


Fatimah terkejut. Rasulullah menyambung kata-katanya lagi. Para


wanita hendaklah mengambil pengajaran daripada pohon semalu ini dari 4 aspek.Pertama, pohon semalu akan kuncup apabila disentuh. Ini boleh


diibaratkan bahawa wanita perlu mempunyai perasaan malu (pada


tempatnya).Kedua, semalu mempunyai duri yang tajam untuk mempertahankan


dirinya. Oleh itu, wanita perlu tahu mempertahankan diri dan


maruah sebagai seorang wanita muslim.Ketiga, semalu juga mempunyai akar tunjang yang sangat kuat dan


mencengkam bumi. Ini bermakna wanita solehah hendaklah


mempunyai keterikatan yang sangat kuat dengan Allah Rabbul


Alamin.Dan akhir sekali, semalu akan kuncup dengan sendirinya apabila


senja menjelang. Oleh itu, para wanita sekalian, kembalilah ke


rumahmu apabila waktu semakin senja.Ambillah pengajaran dari semalu walau pun ia hanya sepohon


tumbuhan yang kecil.

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani … ..TIPS BELAJAR


1. Belajar secara berkumpulan

Belajar berkumpulan dapat menjadikan kegiatan belajar menjadi lebih mudah kerana pelajar ditemani rakan-rakan yang mungkin lebih memahami sesuatu perkara. Malah, pelajar juga dapat menjadikan ia sebagai satu proses latih tubi dengan membantu rakan yang tidak memahami topik terbabit.

2. Rajin Membuat Catatan Intipati Pelajaran

Bahagian-bahagian penting dari pelajaran sebaiknya dibuat catatan di atas kertas atau buku kecil yang dapat dibawa kemana-mana sehingga dapat dibaca di mana pun kita berada. Ini merupakan salah satu cara untuk pelajar mengingati perkara-perkara penting.

3. Membuat Jadual Waktu Yang Baik

Ada baiknya pelajar membuat jadual belajar dalam menguruskan waktu agar pelajar tidak bosan dengan apa yang dikerjakan. Sebaiknya, tempoh belajar adalah dari 20 minit ke 40 minit dengan pertukaran mata pelajaran yang berlainan. Boleh juga diselang-selikan dengan kerja atau waktu santai. Apa yang penting, pelajar perlu elakkan rasa bosan dalam proses pembelajaran.

4. Disiplin Dalam Belajar

Apabila pelajar telah membuat jadual belajar maka ianya harus dijalankan dengan baik. Contohnya seperti belajar menepati waktu dan lakukan serius tidak sambil main-main. Jika waktu makan, mandi, ibadah, dan sebagainya telah tiba maka jangan ditunda-tunda lagi. Lanjutkan belajar setelah melakukan kegiatan tersebut jika waktu belajar belum tamat. Bermain dengan rakan-rakan atau game dapat merosakkan mood belajar. Sebaiknya kegiatan bermain juga dijadualkan dengan waktu yang cukup panjang namun tidak melelahkan jika dilakukan sebelum waktu belajar. Jika bermain video game sebaiknya pilih game yang lebih mendidik dan tidak melalaikan atau mempunyai tahap(level) yang boleh mengakibatkan keseronokan melampau.

5. Menjadi Aktif Bertanya dan Ditanya

Jika terdapat perkara yang belum jelas, maka tanyakan kepada guru, teman atau orang tua. Jika pelajar bertanya biasanya pelajar akan ingat jawapannya. Jika bertanya, bertanyalah secukupnya dan jangan bersifat menguji orang yang ditanya. Tawarkanlah pada rakan untuk bertanya kepada pelajar hal-hal yang belum mereka fahami. Semakin banyak ditanya maka pelajar dapat semakin ingat dengan jawapan dan apabila pelajar juga tidak tahu jawapan yang benar, maka pelajar dapat membahasnya bersama-sama dengan rakan-rakan. Pengajar garang dan cengil? Itu adalah satu proses dalam mendidik pelajar menjadi lebih berdaya saing. Untuk ilmu, pelajar seharusnya tabah dan jadikan ia satu dorongan kerana pengajar yang garang mahukan yang terbaik untuk pelajarnya.

6. Belajar Dengan Serius dan Tekun

Ketika belajar di kelas dengarkan dan catat apa yang guru sampaikan. Cuba catitkan perkara yang penting kerana kadang kala hal tersebut tidak ada di dalam buku yang mungkin keluar dalam ujian. Ketika ada waktu terluang baca kembali catitan yang telah dibuat tadi dan hafalkan sambil cuba fahami maksudnya. Jika pelajar sudah merasa bersedia dengan suatu pelajaran maka ujilah diri sendiri dengan soalan latih tubi. Setelah itu periksa jawapan dengan kunci jawapan. Pelajari sebab-musabab mengenai soalan yang didapati salah. Ingat, latih tubi akan membiasakan diri para pelajar dengan pelbagai bentuk soalan.

7. Jujur Dalam Mengerjakan Soalan Dan Ujian

Hindari meniru ketika sedang mengerjakan soalan atau ujian. Meniru merupakan satu kesalahan serius kerana pemahaman yang kurang dalam sesuatu perkara boleh mengakibatkan kecederaan serius pada orang lain. Misalnya seorang pengimpal yang lalai boleh mengakibatkan kimpalan yang tidak kukuh yang mana pada bila-bila masa akan membahayakan pengguna.


0 comments: